2013. június 1., szombat

Hétköznapi ételek

Gyakran készítek gyors, egyszerű ételeket, mert bizony mindig időhiányban szenved az ember... Szóval az egyik kedvenc a juhtúrós galuska egy ismert szlovák egytálétel. Minimálisan időigényesebb, mint a hagyományos nokedli.
Vegyünk 4 nagy vagy 6 kisebb burgonyát, hámozzuk meg és turmixgéppel pépesítsük.  Egy nagyobb tálba öntsük a pépet, és sózzuk meg.  Várjunk vele 5-10 percet, míg a sótól levet ereszt.  
Közben kockázzunk fel házi szalonnát, és pirítsuk meg.
Egy nagy jénai tálban pedig melegítsük fel a juhtúrót kevés szalonna zsíros, hogy nyúlós, ragacsos legyen.
A galuskához ezután mehet 1-2 tojás, 2 evőkanálnyi olaj vagy zsír és fele-fele arányban rétes és sima liszt. Annyi lisztet kell hozzá adnunk, hogy sűrű, tömény masszát kapjunk, sokkal keményebbet,  mint a sima nokedli tészta. Közben forraljunk egy lábosban vizet. Ha a massza elég sűrű, a víz forr, végezzünk próba szaggatást. Csak pár szem galuskát tegyünk a vízbe. Ha szétesik a tészta, akkor ne sajnáljuk még belőle a lisztet. Ha egybemarad, indulhat a főzés. Ezt a tésztát a nyers burgonya miatt sokkal tovább kell főzni. Lehetőleg fedjük is le főzés közben és az elforrt vizet mindig forróvízzel pótoljuk. Én a hagyományos nokedlit nem szoktam lemosni, de ezt a keményítő tartalma miatt muszáj. Ezután mehet a juhtúróra.
Keverjük össze, és locsoljuk meg a szalonna zsírjával. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogy a massza. Én még szoktam a juhtúróhoz tenni egy-két evőkanál tejfölt is, így még finomabb lesz az egész. A végére hagyjunk pár szem szalonnapörcöt és az kerüljön a galuska tetejére, majd mehet a sütőbe, vagy a mikróba, míg az egész szépen összetapad. Forrón tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése