2013. június 1., szombat

A mágikus kelt tészta

Az igazság az hogy csalok. Nem kicsit. Van kenyérsütőgépem, és bizony többet használom dagasztásra, kelesztésre, mint kenyér sütésre. Igazán se időm, se kedvem, se energiám nincs kézzel gyúrni a tésztát, ráadásul a gép sokkal tökéletesebben elvégzi ezt a műveletet. Sokan félnek tőle, vagy csak nem bíznak benne, de higgyétek el, olyan mint a mosógép. Csak könnyít a mindennapokon. Mindenképpen szerezzünk be egyet, és új dimenziókat fog megnyitni a konyhában :)
A kelt tészta titka, hogy pontosan kimérjük a mennyiségeket, valamint tökéletesen ki kell dolgozni a tésztát, úgymond hólyagosra (ha mégsem géppel dolgoznánk)
Az egyik visszatérő kedvenc az aranygaluska, de a lekváros buktát is ugyanebből a tésztából készítjük.
  • 50 dkg sima liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 kisebb tojás vagy egy nagy - elvileg csak a sárgája kéne, de én az egészet bele szoktam tenni, és mégis mindig sikerül
  • 3 dl tej
  • 2-3 kockacukor
  • 6 dkg zsír vagy margarin
  • pici só
A tejet meglangyosítjuk és elkeverjük benne a cukrot, majd beletesszük az élesztőt és 5-10 perc alatt felfuttatjuk. Közben a liszthez adjuk a sót, tojást, és a zsiradékot - ezt lehetőleg olvasszuk fel, vagy legalábbis legyen nagyon puha - majd ha felfutott az élesztő, indulhat a "munka". Jobb esetben egy gombnyomás, kevésbé jó esetben fél óra ingyen kondizás. Majd egy óra pihentetés.
A "töltelékhez" kb 20-30 dkg darált dió, 10 dkg cukor, egy citrom reszelt héja, és 10-15 dkg olvasztott margarin, vagy zsír.
A megkelt tésztát szépen kinyújtjuk, kb. ujjnyi vastagra és kicsi pogácsaszaggatóval elkezdjük kiszaggatni. Egy kerek tortaformát (legalább 27 cm átmérőjűt) kibélelünk sütőpapírral, és mehet bele egy sor kiszaggatott tészta, jó szorosan. Ezt locsoljuk meg a zsiradékkel, és jöhet rá a cukros-citromos dió. Ezt addig rétegezzük, míg el nem fogy a tészta és a dió.
Előmelegített sütőben 170 fokon pirosra sütjük. Közben készítsünk egy vanília mártást. Legegyszerűbb a vaníliás krémpor, vagy egy híg puding, akár főzés nélkül is. De készíthetünk hozzá igazi vaníliamártást tojásból is. 6 dl tejhez 4 tojás sárgáját csurgatunk miközben melegítjük, továbbá egy vaníliarúd kikapart belsejét is tegyük a tejbe. Addig forraljuk, míg elkezd sűrűsödni. Jöhet bele a cukor. Ha túl sűrű, hígítsuk tejjel, ha sűríteni kell, akkor finoman szórjuk meg liszttel (staubolás) és alaposan keverjük össze. Én így készítem az aranygaluskát :)
 Ha buktát szeretnénk sütni, akkor sütésálló lekvárt vegyünk, különben nem lesz az igazi. A tésztát egy cm-re nyújtsuk ki, és 7x5 cm-es téglalapokra szeljük fel. Közben egy közepes tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A kis téglalapok közepébe helyezzünk ujjnyi csíkokat a lekvárból és tekerjük fel úgy, hogy lehetőleg sehol ne lógjon ki a töltelék. A kis bucikat helyezzük egymás mellé a tepsibe, és ha készen vagyunk, kenjük meg margarinnal vagy zsírral a buktákat, majd hagyjuk még fél órát pihenni. Ezután mehet az előmelegített sütőbe, ahol szép aranybarnára sütjük. Egészben vegyük ki a tepsiből, csak utána szedjük szét a buktákat. Ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral, bár szerintem felesleges, meg nem is szeretem.

A tökéletes kakaós-csiga receptjét is szeretném megosztani veletek, ugyanis ilyen finom házi csigát biztosan nem ettetek még! Lássuk mi a csiga titka!

  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás lehet egész, vagy csak a sárgája is
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • 2 kockacukor
  • 1 egész élesztő
  • pici só
A meglangyosított tejben feloldjuk a cukrot, és mehet bele az élesztő. Míg felfut a többi hozzávalót beleöntjük egy nagy tálba, vagy a gépbe. Ha felfutott az élesztős tej, mehet bele az is. Fél óra dagasztás, egy óra pihentetés, akár az aranygaluskánál. Közben 10 dkg porcukrot keverjünk habosra 15 dkg lágy vajjal, vagy margarinnal, adjunk hozzá 1-2 vaníliás cukrot, és 3-4 evőkanál keserű kakaóport. A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtsuk ki, és kenjük el rajta egyenletesen a kakaós margarint. Tekerjük fel, és szeljük fel 2-3 cm vastag szeletekre. A kis csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük a tojás fehérjével, vagy egész tojással, és fél órát pihentetjük. A csiguszok szépen összedagadnak, és már mehetnek is az előmelegített sütőbe 170 fokon kb. 20-30 perce. Miközben sül, 2 dl tejet langyosítsunk meg, és oldjunk fel benne 2-3 kockacukrot. 5-10 perccel a sütés vége előtt locsoljuk meg a forró csigákat a cukros tejjel, és tegyük vissza a sütőbe.
A tejtől lesz igazán foszlós, omlós a tészta, és krémes a töltelék. Nagy előnye még ennek a receptnek, hogy nem sok kakaó folyik ki a csigákból, így tényleg első osztályú lesz.
Garantálom, ha így készítjük soha többet nem akarunk másmilyen csigát enni, csak a friss házit! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése