2013. június 2., vasárnap

Vendégvárók

Egyik gyakran készített kedvencem a kenyérlángos, vagy más néven töki pompos. Ilyet szoktak árulni rendezvényeken azzal a különbséggel, hogy ott kemencében sütik. Nekem sajnos még nincs kemencém, de ha egyszer sikerül végleg letelepednünk, az első teendők egyike lesz a kemence készítés a kertben.
A lángos tésztáján múlik minden. Én sokféle receptet kipróbáltam már, de a tökéletes a krumplis verzió lett, amit azóta is gyakran sütök. Ha unjuk a szokásos vacsorát, vagy vendégeket várunk, tökéletes megoldás, hiszen előre is elkészíthető, viszonylag gyorsan megvan, és hideg téli estéken egy pohár vörösbor, nyáron egy jó rozé fröccs mellé bitang finom kísérő. De hogy is kezdjünk hozzá. Vegyünk 2-3 közepes burgonyát, és héjában főzzük puhára. Még forrón törjük össze, sózzuk, majd hagyjuk egy nagy tálban teljesen kihűlni. 2,5 dl langyos vízben keverjünk el egy kockacukrot, és tegyünk bele 2,5 dkg élesztőt, majd szépen futtassuk fel. Közben adjunk a kihűlt burgonyához 0,5 kg lisztet és szükség esetén sózzunk utána. Mehet bele az élesztő, és jöhet a gyúrás. Ezt bizony én is kézzel dagasztom, de ezt nem kell fél óráig gyurmicolni, elég ha jól összeáll a tészta, aztán letakarva pihentessük legalább fél, inkább másfél óráig.
Miközben pihen a tészta, 2-3 gerezd fokhagymát pucoljunk meg, 1-2 fej lilahagymát szeljünk vékonyra.
Kockázzunk fel két jó marékra való házi szalonnát, és kezdjük el kicsit lepirítani. Ha már engedett egy kevés zsírt, mehet bele a hagyma, és mikor már kisült a szalonna zsírja, üveges a hagyma, reszeljük bele a fokhagymát, valamint öntsünk hozzá 3-4 dl tejfölt. Ha kell sózzuk és borsozzuk. Ez lesz a feltét. Ha megkelt a tészta egy közepes méretű tepsit olajozzunk, vagy zsírozzunk ki bőségesen (ettől lesz piros ropogós az alja) majd a tepsi méretével azonos méretűre nyújtsuk ki a tésztát. Egy villával, vagy késsel alaposan böködjük meg és mehet az előmelegített 240 fokos sütőbe. Mikor már majdnem megsült a tészta kivehetjük, és eltehetjük, míg megérkeznek a vendégek, vagy mehet rá a feltét, és vissza tesszük a forró sütőbe. 5-10 perc, és készen is vagyunk. Nekem az egyik kedvencem, de más sem tud neki ellenállni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése