2012. november 16., péntek

Carbonara és sütőtökös muffin

Imádom a muffinokat vagy amerikai módra a cupcake-eket. Gyors, egyszerű, és rendkívül sokféle-képpen lehet díszíteni. Tegnap maradt sütőtök, természetesen ma süti lett belőle, mert a maradék az kincs, és mindig lehet belőle valami még jobbat kreálni. Tehát lánykám segédletével birtokba vettük a konyhát és 5 perc alatt sült a finomság. Az alaprecept innen való, de én kicsit felturbóztam, átalakítottam... 

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg kihűlt, pépesített sült sütőtök
  • 2 egész tojás
  • 80 ml olaj vagy olvasztott vaj
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 0, 5 csomag sütőpor
  • csipet só
  • fahéj
  • gyömbér
  • mazsola
  • és még fokozható csokival, dióval, aszalt meggyel, stb.
Szóval muffin révén külön kikeverjük a száraz és nedves anyagokat, majd összeöntjük, nem túl simára keverjük és mehet a sütőbe, ahol 20-25 perc alatt 180 fokon gyönyörű aranybarnára sül. Hihetetlen, de semmi tök íze nincs, csak egy kellemesen lágy, télies fűszerezésű könnyű muffin lesz az eredmény. Kedves párom semmilyen tököt nem fogyaszt az uborkát leszámítva, és lám, ő is megette, még ízlett is neki. Szóval mindenkinek ajánlom, még az anit sütőtökösöknek is, mert isteni finom! Fogyasszunk hozzá egy fűszeres félédes fehérbort, a cserszegi fűszeres remek választás lesz.

Carbonara ala Beatryx

Nagyon sokféle módon lehet elkészíteni ezt a szintén 5 perces ételt, én kifejlesztettem a saját változatomat, és hiszem, hogy nincs is ennél jobb tejszínes tészta vacsi a világon! Sok minden nem kell hozzá, különösebb előkészületet sem igényel, így kezdő kuktáknak is bátran ajánlom, nagyon nem lehet elrontani...

Hozzávalók:
  • egy közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 szelet házi sonka (csak ez az igazi!!!) vagy szalonna :) legvégső esetben bolti bacon, de az nem lesz ugyanaz...
  • kevés gépsonka
  • vagy 2 dl 20 %-os vagy 5 dl 10%-os tejszín
  • spagetti
A tészta vízét feltesszük forrni, addig kevés olajra rádobjuk az apróra vágott hagymát és a sonkát. Közben beletesszük a forró olajos, sós vízbe a tésztát és rádobjuk a hagymára az egy szem apróra vágott fokhagymát is. Míg fő a tészta, alacsony lángon üvegesedik a sonka és a hagyma. Pici só, bors mindig kell. Mielőtt elkészül a tészta, ráöntjük a hagymás cuccra a tejszínt, ha a zsírosabb verziót választjuk kevés vizzel, vagy a tészta főzőlevével felhígítjuk. Bele mehet az al dente-re főzött tészta a tejszínbe, és kicsit még főzzük, hogy felszívja az ízeket a tészta is. Forrón mehet a tányérba, rá reszelt parmezán., kísérőnek pedig egy könnyű rozé, vagy egy jófajta chardonnay dukál. Mhmmmm kevés jobb van ennél!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése