Évekig nem voltam hajlandó semmilyen főzött krémmel készült sütit, tortát enni, mert anno, mikor még ifjú voltam, s egy kevésbé emlékezetes szülinapon elém tettek egy cukrászdai tortacsodát, gyomorrontást kaptam a vajas krémtől. És mivel a főzöttbe is szükségeltetik némi zsiradék, bizony sokáig mellőzött volt az étlapról. De tanulva a múlt hibáiból, inkább megtanultam jókat sütni, és finom főzött krémet készíteni, így egyik kedvencem lett.
Miután szinte köztudott, hogy imádok mindent, aminek köze van a gasztronómiához rendszeres olvasója vagyok több magazinnak is, és egy jeles napra elkészítettem egy meggyes-diós csodasüti névre hallgató finomságot. Persze vajas főzött krém az alapja, de annyira finom lett, hogy azóta már 4-szer kellett megsütnöm. Gyorsan le is írom a receptjét, amit én már saját verzióm szerint átalakítottam, így forrást sem jelölök meg, mert nem a következő szerepel az újság hasábjain.
Meggyes-csokis csodasütemény Bea módra
6 tojásból a piskótánál leírtak szerint nagy tepsiben sütünk kakaós tésztát. jó sok kakaóval!!! Erre következik a krém. 4 dl tejet felforralunk 4 evőkanál sima liszttel és csipet sóval, és jó kemény krémmé főzzük, majd kitesszük hűlni. Közben lecsöpögtetünk kb. fél kiló magozott meggyet, nem befőtt!!! lehet friss, vagy fagyasztott is, ami már felengedett. 25 dkg vajat, vagy margarint ez itt nem a reklám helye, de szinte minden létezőt kipróbálva vagy Ligát, vagy Ramát használjunk, mert a többi nem jó!!! 20 dkg porcukorral habosra keverünk, majd a teljesen hideg főzött krémmel még összemixereljük, teszünk bele pici vanília és pici rum aromát, így nem romlik az állaga. A tejbe bele is főzhetjük a vaníliarúd kikapart magjait, úgy még finomabb lesz. A krémet szépen elegyengetjük a piskótán, majd megszórjuk a meggyel, és olvasztott csokival meglocsolgatjuk. Egy hibája van a csodasütimnek, hogy nem lehet szépen szelni, de higgyük el az íze mindenért kárpótolni fog minket.
Kávékrémes csillagtorta
Mivel anyukámnak közel akkora szenvedélye a "lomizás" mint nekem a sütés, gyakran meglep valami hasznos holmival, legutóbb egy csillag alakú sütőformával, amit hamar ki is kellett próbálni. Apunak szülinapjára hamar előkerült a kincses dobozkámból az új forma. Mivel csak magunk voltunk, elég volt egy 4 tojásos alap, amibe istenire sikerült kávékrém került.
A krémet pudinggal készítettem, mert az elején még nem voltam biztos abban, milyen íze lesz, szóval fogtam egy tejszín ízű pudingport, és 3 dl tejjel meg 4 evőkanál cukorral feltettem a tűzre. Anyu ivott egy kávét, és eszembe ötlött, hogy ne mindig joghurt, meg csoki, meg tejszínhab, legyen kávés a krém. Gyorsan főztem egy erős feketét - kb. fél decit -, amit beleöntöttem a még csak melegedő pudingba, majd hogy erősebb íze legyen, de ne legyen híg a krém 2 evőkanál instant kávét is belezuttyantottam. De lazítani is kellett, ezért miután kihűlt a pudingkrém, hozzákevertem 20 dkg margarin és 10 dkg porcukor elegyéhez. Isteni lett, így hamar megtöltöttem a tortát és bevontam tejszínnel. Itt-ott kicsit foghíjas, de direkt szerettem volna kipróbálni az igazi tejszínnel történő bevonást, így feldobtam egy kis mintával, meg reszelt csokival, és a végeredmény nagyon kis cuki lett. Az íze meg... csak ki kell próbálni :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése