2012. november 17., szombat

Joghurtos torták

 Az egyik kedvencem a joghurtos krém, ugyanis nem tömény, nem édes, tele van finom gyümölccsel és nagyon hamar elkészíthető. Az alapreceptet írom le, hiszen ez is szinte minden gyümölcsre átvariálható. Mint minden esetben itt is normál tejszínhez és növényi habalaphoz is leírom az arányokat, mert van a habalappal egyszerűbb, a tejszínnel viszont finomabb végeredményt kapunk.

Hozzávalók:

  • 1 doboz konzerv őszibarack
  • 3 dl habalap és 3 dl tejszín
  • nagy doboz natúr joghurt
  • 3 evőkanál étkezési zselatin
  • a cukor mennyisége a gyümölcslé édességétől változik, kb 10-15 dkg
  • a tejszínhez 2-3 habfixáló
  • vaníliás cukor, vagy fél vaníliarúd kikapart belseje, esetleg vanília aroma

Elkészítés:

A gyümölcsöt alaposan lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk, vagy turmixgépben hirtelen durvára mixereljük. A levéből 1 dl-t felmelegítünk, és feloldjuk benne a zselatint a cukrot, a vaníliás cukort, továbbá a vaníliát, majd levesszük a tűzről. Kicsit hagyjuk hűlni, majd mehet bele a  hideg joghurt és a gyümölcs. Jól összekeverjük és hűtőben pihentetjük míg kenhető, de már nem folyós állagúra dermed. Felverjük a tejszínt a habfixálóval és dl-ként 2 evőkanál porcukorral majd a krémbe forgatjuk óvatosan, hogy ne törjön össze. Háromba vágjuk a piskótát, és megtöltjük a krémmel. A habalapot felverjük, és szépen feldíszítjük vele a tortát. Természetesen ha valaki tuti biztosra akar menni, akkor jobb, ha a tejszín helyett is növényi alapot használ, mert az garantáltan tartja a formáját, és biztosan felverődik. Én mindkettőt szeretem, és használom is. Mondjon bárki bármit, nagy segítség a háziasszonyoknak, és egyáltalán nincs rossz íze a növényi alapoknak, ráadásul sokkal nagyobb lesz a térfogata és cukor és habfixáló sem kell bele. Én egy hátrányát érzem, hogy csak aznap szabad rákenni a tortára, amikor elfogyasztjuk, mert egy éjszaka alatt annyit keményedik, hogy megreped és nem lesz szép. Persze a tejszín ízéhez semmi nem fogható, de érdemes meggondolni megéri-e a macerát.

Én kimondottan szeretem, ha egy ételben különféle textúrák keverednek, ezért gyakran készítek diós grillázst vagy a krémbe, vagy a torta tetejére. Ha krémbe és nem nasinak készül a grillázs, akkor csak melegítsük fel a cukort, kicsit várjunk míg megbarnul és mehet bele a durvára darált dió. Egy sütőpapírra öntsük ki a forró grillázst, kicsit egyengessük el, és 10 perc múlva összetörhetjük és mehet a krémbe, vagy díszíteni. Ha nasinak készül, akkor dobjunk bele kevés vajat, akkor puhább lesz.


Ezek lennének az én joghurtos tortácskáim, remélem kipróbáljátok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése